EN UTOPI FOR EU - et intersektionelt Europa
De mest fantastiske utopier for EU bliver først til virkelighed, når systemet indser, at fællesskaber i sig selv er meningsskabende. Først når systemet anerkender, at mennesket danner slægtskab med naturen og indgår i et naturligt kredsløb, som er større end blot menneskeheden, kan vi opnå det, vi gerne vil. Alt skal tillægges værdi og ses som en gensidig anden. Vi er natur, naturen er os, og naturen omfatter alt, der indgår i økosystemer.
Kollektivt frem for individuelt ansvar
Systemet har lammet individet, der både står med ansvaret for krisen og en afmægtighed i løsningen på klima- og miljøproblematikkerne. Når vi individualiserer kapitalismens problemer, taber vi samtidig blikket for, at problemerne har systemisk karakter og kun kan løses med grundlæggende systemiske forandringer.
Kapitalisme er EU’s fundament, og det har skabt et behov for ejerskab over ting, steder og mennesker. Disse behov skal aflæres. Ligesom naturen er blevet tæmmet, trimmet og underlagt menneskers magt, er også de såkaldte afvigende kroppe pålagt at rette sig ind efter, hvad der bliver dikteret som normen. Vores utopi er, at tingsliggørelsen af mennesket og naturen ophører. Vi vil sætte naturen fri og gøre den til et fælled, hvor ingen har et ejerskab, men alle har et fælles ansvar overfor hinanden og en forpligtigelse til at beskytte.
Det er en grundlæggende, uretfærdig præmis, at det er det globale nord og i høj grad EU, der overvejende har været skaber af de økologiske kriser, mens det er det globale syd, der først og fremmest lider under de ødelæggelser som kriserne medfører. Samtidig er det en grundlæggende, uretfærdig præmis, at de i forvejen marginaliserede mennesker i ethvert samfund rammes først og hårdest, når en krise bryder ud. De mest marginaliserede i det globale syd er derfor dem, der betaler den højeste pris for det overforbrug, som de mest privilegerede i EU og resten af det globale nord profiterer fra på grund af de patriarkalske og kapitaliske strukturer, som er herskende.
Disse strukturer undertrykker samtidig disse menneskers stemme og gør, at de er de mest overhørte. Vi ved, at vores kampe er forbundet, og vi skal kæmpe for at skabe stærke alliancer og fællesskaber på tværs af nuværende grænser.
EU bør se, at patriarkat, kapitalisme, racisme, kolonialisme og imperialisme skaber undertrykkende strukturer, som er indbyrdes afhængige og gensidigt forstærkende. Det er disse strukturer, der har skabt miljø- og klimaproblemerne. EU bør se disse strukturer i øjnene og arbejde for at afskaffe dem. For tilsammen dræber disse strukturer alt, hvad der er levende: naturen, det at være menneske, det mere-end-menneskelige, vores kroppe, vores følelser, vores miljø, vores jord. En kamp mod én undertrykkende struktur er derfor en kamp mod dem alle. Det er derfor, at EU skal arbejde intersektionelt.
EU bør blive bevidst om, at undertrykkende strukturer er indlærte, og skal derfor aktivt aflæres normer og fordomme i fællesskab. EU bør forpligte sig til at aflære og lytte til forskellige stemmer, når der skal træffes store beslutninger, der vedrører os alle.
EU bør skabe en kultur, hvor folk kan kalde hinanden ind og gå i dialog.
EU bør advokere for og opbygge alliancer mellem organisationer og mennesker, der kæmper mod disse strukturer.
EU bør anerkende, at viden ikke ejes af vidensinstitutioner, men findes i intuition, erfaring, følelser, drømme, kunst og teorier.
Den Europæiske Union bør arbejde med opmærksomhed og omhu
EU bør være opmærksom på de mørke sider af miljø- og ligestillingskampene og være i stand til at imødegå denne hårdhed. EU bør se behovet for at acceptere og anerkende den ledsagende smerte, sorg, frustration og vrede i stedet for at modarbejde den. Det er vigtigt, at gennemgå denne proces sammen og vise omsorg for hinandens følelser.
EU bør være opmærksom på ødelæggelsen af jorden og de forskellige systemer, der skaber en usund livssituation. EU bør øge bevidstheden og forstå systemets rødder gennem et dybt og radikalt arbejde. De falske løsninger skal gøres synlige og påpeges.
EU bør forstå, at det er muligt at opbygge en anden verden; i stedet for at være katastrofal eller fatalistisk eller lave greenwashing kan EU styrke sig selv og bringe nyt lys frem.
EU bør afskaffe patriarkatet og kapitalismen ved at bruge forskellige værktøjer til at skabe opmærksomhed og bekæmpe de undertrykkende systemer. Derfor bør EU støtte demonstrationer, rapporter, besættelser, publikationer og aktioner, der har til formål at forklare og nedbryde magtstrukturerne.
EU bør ændre systemet indefra og gennem magi - kunsten at ændre bevidstheden. EU bør give plads til kreativitet, åndelighed, fantasi, magi, hekseri, utopier og drømme for at nå sine mål. Gennem magi kan EU finde alternativer, der udvider dets ideer om, hvad der er muligt, og ikke begrænses af eksisterende systemer og arbejdsnormer.
EU bør arbejde i en flad og ikke-hierarkisk struktur og have konsensusdemokrati i sin beslutningstagning
EU bør arbejde på grundlag af fælles ansvar og anerkendelse. EU anerkender alles bidrag til fællesskaberne, men giver ikke individuel anerkendelse.
EU bør arbejde imod kapitalismen. Ingen enkeltpersoner eller virksomheder må tjene på sit arbejde, hverken gennem branding eller direkte samarbejde.
EU bør arbejde på at skabe et mere sikkert rum i Unionen, hvor repræsentanterne er bevidste om deres privilegier, det rum, de indtager, og deres position for at gøre Unionen mere inkluderende.
EU bør være klar over, at dens refleksioner hele tiden udvikler sig og udfordrer opfattelsen af Unionen og alle dens medlemmer. EU skal holde debatterne åbne og forbedre sin evne til at være et mere sikkert rum.
EU bør skabe en platform for underhørte stemmer og sikre, at de, der er en del af dens arbejde, er bevidste om, hvordan de er i rummet, og hvor meget de fylder, f.eks. gennem tale.
EU skal være åben over for alle, der kan give mening til det, som EU bør kæmpe for, og hvordan EU kæmper for det.
Vi er ØkoKøn.
Vi er en del af NOAH,
der er det danske medlem af
Friends of the Earth.
Som frøene, blev vi plantet i
NOAHs frugtbare jord.
I græsrodsbevægelsen,
spreder vi vores ideer
rundt omkring.
Vi befrugter,
vi vander,
vi luger,
vi vokser.
Vi ønsker at kultivere
feminisme og kønsproblemer
i vores arbejde.
Vi vil vokse, blomstre, høste
og dele vores frugter.
Vi vil plante nye frø
og sprede flere ideer i verden.
***